Rozsmakuj się w Litwie

ROZSMAKUJ SIĘ W LITWIE

 

1 dzień – przyjazd do Trok. Spotkanie z przewodnikiem i zwiedzanie ruin zamku na półwyspie, zamku  Witolda na wyspie  z bogatą kolekcją broni, porcelany, fajek, zegarków, mebli, trofeów myśliwskich itp.  Rejs statkiem po jeziorze Galve z 20 wysepkami, podczas którego rozpościerają się przepiękne widoki przyrody, jak i pałacu Tyszkiewiczów. Następnie zwiedzanie kienesy- świątyni karaimskiej oraz ul.Karaimskiej z typowymi domkami karaimskimi. Uczta karaimska z ludowymi daniami tego narodu: kibiny, zupa tutmacz, kiubete, czenach lub krupnik (menu do wyboru). Wyjazd do Wilna. Zakwaterowanie w hotelu. Nocleg.
2 dzień – Po śniadaniu zwiedzanie Wilna: Katedra wileńskaRozsmakuj się w litwie z grobami królewskimi, Plac Katedralny z pomnikiem Giedymina, zamek Gedymina i Pałac Władców,  kościół św. Anny i Bernardynów, pomnik i Muzeum Adama Mickiewicza, Pałac Prezydencki, Uniwersytet Wileński, Plac Ratuszowy, Cerkiew św. Trójcy  oraz miejsce uwięzienia Adama Mickiewicza tzw. Cela Konrada, Cerkiew św. Ducha z mumiami św. Męczenników, Ostra Brama, cmentarz Rossa oraz kościół św.Piotra i Pawła.
Obiadokolacja w ludowej restauracji, podczas której będą serwowane litewskie cepeliny  oraz degustacja 4 gatunków litewskiego piwa ze smażonym chlebem, wędzonymi uszami i serem.Nocleg w hotelu.

3 dzień – Po śniadaniu wyjazd  do małej  miejscowości Strigailiszki, gdzie w otoczeniu mnóstwa jezior mistrzowie tworzą prawdziwe, o niesamowitym smaku sękacze. Każdy z uczestników show nie tylko się zapozna z historią  sękaczy, ale przy ogniu z pieca, pod okiem mistrzów, sam spróbuje wypiekać sękacz, a potem będzie go smakował przy  filiżance pachnącej kawy lub herbaty.
Podczas podróży na show  wypiekania sękaczy,  zwiedzamy najstraszy kościół drewniany na Litwie z poł.18wieku, przy budowie którego nie urzyto siekiery, Zułów, miejsce urodzenia marszałka Józefa Piłsudskiego oraz kościół w Powiewiórce, miejsce jego chrztu, a także Centrum Europy, który ustanowili francuscy naukowcy w 1989r.
Powrót do Wilna. Obiadokolacja w ludowej restauracji, podczas której będą serwowane bliny żmudzkie. Nocleg w hotelu.

4 dzień –po śniadaniu przejazd do Kowna. Zwiedzanie KowieńRozsmakuj sie w Litwie 2skiej Starówki:  Zamek Kowieński z XIII wieku, kościół św. Jerzego i klasztor Bernardynów, kościół Trójcy Świętej wraz z  byłym klasztorem Bernardynek (obecnie  Seminarium Duchowne), dawna poczta konna, plac ratuszowy i ratusz, dom, gdzie mieszkał A. Mickiewicz i zaglądał do okna pięknej Karoliny Kowalskiej, dom Perkunasa – perła litewskiego baroku, kościół Wniebowzięcia NMP (tzw. kościół Witolda) - najstarsza  świątynia katolicka w Kownie, archikatedra  śś. Piotra i Pawła, ul. Wileńska.

Zwiedzanie wytwórni nalewek, gdzie eksperci zapoznają nas z procesem filtracji,  miejscem tworzenia likierów oraz nalewek. Na zakończenie  zwiedzania wszyscy będą zaproszeni na degustację napojów. W czasie degustacji jest opowiadana historia tworzenia tych napojów.

W muzeum wytwórni będzie możliwość nabyć wyjątkowe upominki: “Ekstrakt 999”,  który jest utworzony według starych litewskich przepisów i składa się z 27 roślinnych wyciągów. Taki ekstrakt można nabyć na Litwie jedynie w tym muzeum.

Wstępy:

Zamek w Trokach – 15lt, uczniowie, ulgowy-7lt

Rejs statkiem – 16lt

Muzeum A.Mickiewicza – 4 lt, uczniowie, studenci-2lt
Podziemia katedry – 10lt, ulgowy 5lt

Degustacja piwa z przekąskami -15lt/os (4 gatunki piwa x 0.2ml, przekąski: chlebek smażony z czosnkiem, wędzone uszy, ser)

Show wypiekania sękaczy-12 lt/os. (W cenę jest wliczone: zapoznanie się z historią sękacza, uczestnictwo podczas wypiekania sękacza w piecu, degustacja sękaczy (tradycyjnego oraz chrupiącego), kawa lub herbata)

Degustacja w wytwórni nalewek:25lt/os (z degustacją 4 napojów)
                                                      32 lt/os (z degustacją 6 napojów)

                                                      40lt/os (z degustacją 8 napojów)
                                                      60lt-os (z degustacją 10 napojów).

P.S. Plan zwiedzania możemy koregować i  zmieniać uwzględniając potrzeby grupy.


Wyświetleń: 1569